16 Temmuz 2019 Salı

Airbnb nedir? Airbnb güvenilir mi? Airbnb komisyon oranları


Airbnb aracı bir kuruluş olması nedeniyle belli ücretlere sahip. Herhangi bir şekilde listeleme yaparken ücret almayan Airbnb’de taraflar sadece rezervasyon sırasında hizmet bedeli ve komisyon ödemesi yapıyor. Bunun dışında, dilediğiniz her türlü dairenizi, konaklama alternatifinizi Airbnb üzerinden ücretsiz olarak listelemeniz mümkün. Siz para kazanmadan herhangi bir ödeme talep etmeyen Airbnb, bu sayede rezervasyon yapılıp yapılmayacağından emin olunmayan, popüler olmayan noktalarda bile pek çok farklı daireyi karşınıza çıkarabiliyor.

Airbnb’de komisyonlar ve hizmet bedellerinin nasıl alınacağı ev sahibine bırakılmış durumda. Ev sahibinin tercihine göre tek taraflı olarak kendisinin üstlenebileceği komisyon ve hizmet bedeli, aynı zamanda hem kiralayan hem de kiracı arasında paylaştırılabiliyor. Genellikle bu şekilde tercih edilen komisyon ve hizmet bedeli, rezervasyon esnasında vergi ve diğer ek tutarlar dahil edilmeden belli bir yüzde ile hesaplanıyor.

Airbnb’de net olarak ne kadar komisyon uygulanacağını söylemek mümkün değil. Kiralanan yerin özelliklerine, konaklayacak kişi sayısı ve süreye bağlı olarak algoritmik biçimde hesaplanan hizmet bedeli sadece rezervasyon esnasında kesin olarak görülebiliyor.

Örnek vermek gerekirse, dört kişi kapasiteli özel bir binada yedi günlük bir konaklama yapmak istediğinizde, geceliği 159 TL olan bu daire için 145 TL hizmet bedeli ödemeniz gerekiyor. Tek kişi için 145 TL hizmet bedeli öderken, eğer bu dairede dört kişi konaklarsanız ödeyeceğiniz hizmet bedeli 268 TL’ye yükseliyor. Tamamen farklı faktörlere bağlı olarak şekillenen hizmet bedelleri rezervasyon fiyatına vergilerden önce dahil edilerek, ekstra vergi ödemenizin önüne geçiliyor. Bu bedele kimi yerlerde ev sahibi tarafından belirlenmiş olan temizlik bedelinin eklenebileceğini unutmayın.

Nerede ve ne kadar süre rezervasyon yapıyor olursanız olun bu hizmet bedelini mecburen ödemek durumundasınız. 24 saat boyunca destek hattı sunması, güvenli ve alternatif açısından çeşitli konaklama imkanı sağlaması ve çok daha farklı avantajlarıyla kaliteli bir hizmet sunan Airbnb kazancının tamamını bu hizmet bedeliyle elde ediyor. Rakiplerine kıyasla daha düşük tutulmaya çalışılan bu bedel, konaklamalarda fiyatların daha ekonomik olması sayesinde bütçenizi sarsmıyor.

Airbnb’de sadece konaklama hizmeti verilmediğini de unutmamak gerek. Aynı zamanda Airbnb deneyimler adı altında farklı tur ve etkinliklerin de listelenebildiği sitede bu etkinliklerden alınan komisyon oranı sabit. Toplam bedelin %20’si talep edilen Airbnb Deneyimlerde, kaç kişi olursanız olun aynı oranda hizmet bedeli alınıyor. Hesaplama yine herhangi bir vergi dahil edilmeden önce yapılarak, konaklama rezervasyonlarınızda olduğu gibi ekstra vergi ödemenizin önüne geçiliyor.

Airbnb indirim kodu ile en azından ilk rezervasyonunuzda Airbnb hizmet bedelini bertaraf edebilir, hatta üzerine de indirim elde edebilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder